Viden versus Information

I denne tid med Coronavirus, klimaskepsis og fake news er det påkrævet at få på plads, hvad viden er og ikke er. En af de store misforståelser, der trives på sociale medier, er, at alle har adgang til viden. Derfor føler mange sig berettiget til at diskutere emner, de basalt set ikke ved noget om. Men viden forveksles her med information.

Og hvorfor er det så vigtigt, kan man spørge sig selv?

Udover at være en generel problematik, hvordan information bliver omsat til viden, som nedenstående vil uddybe, så bruger vi mere end nogensinde information (læs: Data) til at få brugbar viden. Tag for eksempel inden for erhvervslivet. Alle de store teknologiselskaber (Alphabet, Facebook, Apple, Netflix, Amazon etc.) bruger alle sammen data om vores adfærd til at udvikle nye produkter. Men den data skal de jo omsætte til viden, før den er brugbar. Det er endda kommet såvidt, at den nye GDPR-lovgivning er et resultat af den information om os som forbrugere og borgere, som de store teknologiselskaber efterspørger, hvilket understreger betydningen af informationssamfundet. Og netop derfor er information kommet i så høj kurs. Og netop derfor er det endnu vigtiger at kende forskel på information og viden, hvilket nedenstående visualisering illustrerer.

Dette blogindlæg er et tegnet essay om forskellen på information og viden. Det er baseret på læsninger af filosofferne Tsoukas, Ryle, Gadamer, Adorno og Wittgenstein.

Informationssamfundet2
Informationssamfundet3
Informationssamfundet4
Informationssamfundet5

Tag også gerne et kig på tidligere tegnede essay her og her.

JOIN OUR NEWSLETTER AND RECEIVE OUR MAGAZINE ABOUT VISUAL COMMUNICATION as pdf-file
Join our newsletter and receive OUR MAGAZINE ABOUT VISUAL COMMUNICATION (in Danish only) as a pdf-file. The OPTIC CIRCUS magazine #3 focuses on templates, and how you can make use of them.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.